Веселин Топалов

Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. Научава се да играе шах от дядо си на 5 годишна възраст. По това време шахматът е доста популярен спорт в страната и благодарение на това, Веселин има добра среда, за да учи, тренира, да подобрява шахматните си умения и да развива таланта си. Негов първи треньор е Димитър Синабов, с когото работи до 10 годишна възраст. От 11 до 16 годишен негов треньор е ММ Петко Атанасов, а след 16 годишен започва работа с ММ Силвио Данаилов.

През 1992 г. Веселин става гросмайстор. Водач е на националния отбор на България от 1994 г. От 1996 г. почти без прекъсване е в топ 10 рейтинг листата на шахматистите, като е номер 1 за цели 27 месеца.

Неговият най-голям успех е спечелването на титлата Световен шампион през 2005 г., след като побеждава в Световното първенство в Потреро де лос Фунес, Сан Луис, Аржентина 2005. През същата година получава и Шахматният Оскар за 2005 г. и е избран за Спортист и Човек на годината в България за 2005 г.

Веселин Топалов е активен дарител за кампании подпомагащи деца и популяризира шахматната игра безвъзмездно в демонстративни прояви в много различни страни в Европа и света.
Той си сътрудничи с Български червен кръст за различни кампании и е Посланик на добра воля на Медицинския университет в София.
Веселин Топалов счита, че шахматът е игра, която помага човека да се развива на много различни нива. Духът му на победител се изразява най-добре чрез нападателния и агресивен стил на игра.
Прилагайки иновативни идеи не само в играта си, но също така в промените и допълненията на шахматните правила, той допринася много за развитието на шахмата.

 
Новини