Фондация „Веселин Топалов” стартира дейността си с ярко събитие осъществено съвместно с Прокурорската колегия към ВСС

Фондация „Веселин Топалов” стартира дейността си с ярко събитие осъществено съвместно с Прокурорската колегия към ВСС
21 декември 2016

Фондация "Веселин Топалов" стартира официално дейността си със сеанс на гросмайстор Веселин Топалов с магистрати от ВВС  и различни спортисти на 21. 12.2016 г. Инициативата бе посветена на децата спортисти, а посланието бе: „Повече деца в спортните зали и на шахматните дъски, по-малко деца в съдебните зали“. Така идеята за превенция на детската престъпност чрез популяризиране на шаха, обедини ВСС и фондация „Веселин Топалов“ в обща инициатива в навечерието на Коледните празници. По предложение на гросмайстора и световен шампион, Прокурорската колегия на ВСС организира сеанс на едновременна игра на 12 дъски между него и спортисти – световни и европейски шампиони, членове на ВСС следователи.
         Каузата подкрепиха боксьорът Кубрат Пулев, футболистът Христо Йовов, европейската вицешампионка за девойки до 14 г. Габриела Антова и световната шампионка за девойки до 12 г. за 2015 г. Нургюл Салимова. За двете „златни момичета” на българския шахмат това бе прекрасна възможност да се докоснат до майсторството на прославения шампион. Магистратите бяха представени от членовете на ВСС Ясен Тодоров и Румен Георгиев, Коста Богацевки – бивш заместник директор на НСлС и бивш главен секретар на МВР, бивши и настоящи следователи Дойчин Благоев, Румен Киров и Светослав Василев от НСлС, Петър Калчев и Любомир Георгиев от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура.
        В присъствието на представляващия ВСС Димитър Узунов и членове на Съвета, спортни журналисти и деятели, събитието бе открито от г-н Ясен Тодоров – член на Прокурорската колегия на ВСС. В приветствието си той отбеляза, че инициативата е добро начало на съвместни усилия за откъсване на децата от престъпната среда. Той припомни, че ВСС за трета учебна година провежда Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“, както и за възможността фондация „Веселин Топалов“ да я подкрепи.
         Участниците и гостите бяха поздравени от г-н Топалов и г-н Пулев, които акцентираха на необходимостта от провеждането на подобни инициативи, насочени към популяризиране на спорта сред подрастващите.
         Шахматният сеанс продължи повече от 2 часа, като едновременната игра завърши след много настроение завърши при резултат 9,5:2,5 за Топалов. Отбелязани бяха следните лични резултати:
         В. Топалов – Н. Салимова 1:0
         В. Топалов -  Г. Антова 1/2:1/2
         В. Топалов – Р. Георгиев 1:0
         В. Топалов – К. Богацевски 1:0
         В. Топалов – Д. Благоев 1:0
         В. Топалов – Р. Киров 1/2:1/2
         В. Топалов – Св. Василев 1:0
         В. Топалов – П. Калчев 1:0
         В. Топалов – Л. Георгиев 1:0
         В. Топалов - Я. Тодоров 1/2:1/2
         В. Топалов – К. Пулев 1:2:1/2
         В. Топалов – Хр. Йовов 1/2:1/2
         Победителят в сеанса получи от Прокурорската колегия купа в знак на благодарност. Снимки от събитието са публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел "Галерия".  Благородната инициатива намери много широко медийно внимание и подкрепа. У всички участници остана желанието сътрудничеството да продължи.